Motion med tømmermænd?
Man har jo ofte hørt, at det ikke er særlig sundt at motionere, når man har tømmermænd. Men kan det nu passe? Sport skulle jo ellers være så godt for alt muligt. Er det mon bare noget, nogen har fundet på, mens de lå på sofaen med kæmpetømmermænd uden at kunne overkomme anden motion end at zappe mellem TvDanmark 1 og 2.? Nej. Den skulle være god nok. Ifølge Per Brændgaard Mikkelsen, som er cand. scient i Human ernæring og leder af Videncenteret Suhr’s Seminarium, er det ikke godt med længerevarende træning i høj intensitet ” dagen derpå”. Organismen er nemlig overbelastet og forgiftet, når man har tømmermænd. En rask gåtur er dog stadig sundt for dig – selv med tømmermænd. Og så kunne det også give lidt farve i det osteblege, opsvulmede drukfjæs. Og måske kunne man opleve noget interessant. I hvert fald noget mere interessant end skodserier.
Bliver man fed af at drikke?
Mange store befolkningsundersøgelser har vist, at alkoholindtagelsen ikke er forbundet med risiko for overvægt hos kvinder, selv om alkohol ellers har en hæmmende effekt på fedtforbrændingen. Men et moderat alkoholforbrug i forbindelse med en ellers fornuftig kost skulle ikke være det store problem. Men efter to uger på Grand Canaria med grillkylling og Gin & Tonic bliver du nok nød til at købe en ny lårkort. Eller måske en knælang.
Vitaminer – hvor og hvorfor?
Når du sådan bæller og fylder din krop med alkohol og dermed dehydrerer den, er det vigtigt at du sikre dig, at den har vitaminer nok at stå imod med, så du ikke ender med at blive helt indtørret og usund.
De vigtigste vitaminer er:
A-vitamin
Hvorfor?
Holder huden blød og glat. Beskytter mod alderdomssymptomer som rynker og pigmentforandringer.
Hvor?
Mælk helst økologisk, lever, grønne og gule grøntsager og mange frugter.
B-complex-vitaminer
Hvorfor?
Manglende B-vitamin resulterer i hudproblemer, fedtet hår, træthed og depression.
Hvor?
Fuldkornsprodukter, frisk frugt, nødder og mejeriprodukter.
C-vitamin
Hvorfor?
Bevarer huden glat og elastisk, styrker tændernes emalje, knoglerne, immunsystemet og beskytter mod forkølelser, infektioner og hævede led.
Hvor?
Citrusfrugter, bladgrøntsager, peberfrugter, tomater, blåbær og endelig hvidkål, hvis du har for lidt tarmluft.
D-vitamin
Hvorfor?
Styrker knoglerne, tænderne og synet.
Hvor?
Sollys, fed fisk, æggeblommer og lever.
E-vitamin
Hvorfor?
Er med til at opbygge musklerne (hvis du motionerer, altså). Forebygger åreknuder.
Hvor?
Hvedekim, frø (kvæk), fuldkornsprodukter, (f.eks. müsli), koldpressede vegetabilske olier (olivenolie, solsikkeolie), bladgrøntsager og æg.
K-vitamin
Hvorfor?
Er med til at holde kroppen ung ved at forsyne cellerne med energi.
Hvor?
Yoghurt, mælk helst økologisk, æg, bladgrøntsager, lever, kornprodukter, levertran.
Kalorielet brandert.
Væske mangel
Essentielle fedtsyrer: Der bør aldrig steges i andet end kokosolie, GOD olivenolie (jomfru, øko og koldpresset) eller smør, gerne blandet.
Essentielle fedtsyrer (forkortet EFA) er nogle livsnødvendige fedtsyrer, vi skal have tilført med kosten, da kroppen ikke selv kan danne dem. Der er tale om polyumættede fedtsyrer af n-3 eller n-6 typen. Det er simpelthen for omfattende at begynde at remse op, hvad der kan gå galt, hvis du ikke får dine essentielle fedtsyrer, men at de er ”livsnødvendige”, beskriver det nok meget godt. Hvis du lever efter de officielle anbefalinger skulle du være dækket ind. Meeeen hvis du har vundet ”Ibiza Party Girl of the Year”, har du måske ikke tænkt så vanvittigt meget på madpyramiden.
Er du i tvivl om du får nok?
Her er en liste over mangelsymptomer:
- Hårtab
- Tør og skællet hud
- Hævede led
- Træthed
- Irritabilitet
- Modtagelig for infektioner
- Præmenstruelle gener
- Dårlig leverfunktion og vævstruktur (fedtlever)
- Talgknopper på overarme, lår og baller
- Dårlig sårheling
- Væsketab gennem hud og slimhinder: stor tørst, lille urinmængde
- Sved uden tydelig årsag
- Skrumpning af tåre og spytkirler
- Pigmentmangel i huden